Krenclovo blog

Geocaching

Vydáno: , Autor:

O co jde?

Geocaching (džiokašing, u nás převážně čteno jako geokešing) je hra, ke které potřebujete převážně dobré nervy. Ne, kecám... I když u toho občas nervy tečou, tak to je spíše výjimka. Naopak je Geocaching uklidňující turistická hra.

Základní princip je:

  1. získat souřadnice skrýše
  2. skrýš najít
  3. zapsat nález

1) Získání souřadnic

Na to potřebujete internet. Zajdete na stránky www.geocaching.com, pokud nemáte účet, tak si jej bezplatně vytvoříte, a můžete začít pátrat, jakou „kešku“ (anglicky cache, nejsprávněji geocache) půjdete hledat. Je na výběr hledání podle vzdálenosti, názvu, nebo třeba autora s možností spousta filtrů. Nicméně já nejradši hledám podle mapy s vyznačenými keškami dostupné přímo na stránkách geocachingu.

Existuje několik druhů kešek, každá má svoji ikonku a každá má svoje specifika, jak se ke skrýši dostat. Tou základní, původní, je „tradička“ (traditional cache). Tu si opravdu jen rozkliknete a vidíte souřadnice. Pak jsou tu ještě časté „mysterky“ (mystery cache) u kterých je třeba souřadnice rozluštit. Občas je to jednoduché odpovídání na vygooglitelné otázky, někdy je to logická hádanka, někdy to vyžaduje zkušenosti v různých oborech. Třetím, hojně se vyskytujícím druhem, jsou „multiny“ (multi-cache). U těch musíte projít několik „stage“ - mezibodů, mezikešek - aby jste se dostali k „finálce“. Některé jsou krátké, někdy narazíte na desítky kilometrů dlouhé. U některých musíte během cesty sbírat informace na vypočítání další stage, někdy stačí jít bod po bodu. Existují ještě další typy kešek, ale tyhle tři uvidíte nejčastěji.

No, jestli už máte vybranou kešku a vypočítané souřadnice, můžete vyrazit do terénu. Ale ještě si nezapomeňte před tím opsat detaily kešky - tedy obtížnost, velikost a případně „hint“ - indicii, jak schovku najít.

2) Nález skrýše

Pravděpodobně budete potřebovat nějaký  GPS přístroj. Lze to i podle mapy, ale asi jen ve městech, kde se dá jednoduše orientovat, protože občas je nález složitější i s dobrou přesností GPS. Šipka vás navede k cíli a teď musíte začít pátrat. Občas v kořenech stromu, občas na stromě, v trubce, atd. Tady se autorům kešek meze nekladou.

Dobré je vědět velikost krabičky. Ta je u každé kešky napsána. Abyste zbytečně nekoukali do míst, kam se ani nevejde. Pokud se vám nedaří, podívejte se na nápovědu.

Po objevení krabičky ve skrýši vás čeká odměna: „logbook“. Tedy papír, či sešit, kde se „zalogujete“ - zapíšete datum nálezu a přezdívku na geocaching.com. Ve větších keškách bývají i hračky a další předměty. Ty můžete směnit s něčím co máte u sebe, ale mělo by to mít minimálně stejnou hodnotu. Z obsahu krabičky mají největší radost děti, ale občas si tam něco najde i dospělák, mě jednou potěšila RAMka do počítače.

Tady je splněno, takže poklad vrátit na místo. Samozřejmě si musíte počínat opatrně, aby vás nespatřil žádný „mudla“. Je to důležité jak při hledání, tak při vracení. Dodává to hře zajímavý nádech, ale hlavně zamezíte zvídavým občanům aby kešku nalezli a vyhodili. Pokud je kolem hodně lidí, tak je lepší nechat odlov na jindy.

Konečně můžete jít na další kešku. A nebo zapsat nález.

3) Zapsání nálezu

Když se vrátíte po turistickém kochání se přírodou, či městem, a opět usednete za počítač, můžete zapsat log na stránky geocachingu. Je pěkné, když napíšete co se vám líbilo, nebo naopak nelíbilo. Když se vám během lovení stane veselá příhoda, neváhejte ji napsat. Vytvoří to úsměv na tváři jak geokolegům, tak autorovi krabičky. Také je slušné za kešku poděkovat.

Co z toho?

Když se mě někdo geocachingu neznalý zeptá, co z toho mám, jestli je to nějaká soutěž nebo co, tak je překvapí odpověď, že nic.

Ačkoliv to není úplně tak pravda. Mám z toho dobrý pocit, pěknou procházku, poznání různých míst na kterých bych v životě nebyl nebýt této hry. A taky hodně zážitků a zvláštních situací. Kdy se vám například naposledy stalo, že si vás během postávání na ulici (čekal jsem na „odmudlení“ jednoho místa) někdo spletl s drogovým dealerem?

Dost často se dozvíte zajímavé informace z „listingu“ (popis kešky na internetu). A co si budeme povídat, i to čísílko naskakující po každé nalezené kešce je taky pěkné. A pro tabulkové lidi jsou tu podrobné statistiky.

Zkuste to

Dalo by se toho napsat ještě spoustu. Geocaching je takový vlastní svět, ale do toho se dostanete, pokud vás to začne bavit. Jestli máte GPSku, nebo chytrý mobil, tak můžete být připraveni za 15 minut. Pokud vás to chytne, můžete postupně zjišťovat, kdo ty krabičky schovává, co je to ten geocoin, travelbug a CWG.

Všechny detaily naleznete na stránkách české komunity www.geocaching.cz, kde je rozsáhlá wiki sekce. A případně i fórum, kde se můžete zeptat, když si nebudete vědět rady.

zpět na home