Krenclovo blog

Recenze deskovky: Carcassonne

Vydáno: , Autor:

Už od prvního pohledu mě tato hra zaujala. Viděl jsem ji asi před 12 lety, když jsme byli se školou na výstavě a už po prvním partii jsem toužil si ji zakoupit. Carcassonne získal v roce 2001 prestižní ocenění Spiel des Jahres 2001 (hra roku). A to oprávněně.

V tuto chvíli (rok 2013) má již spoustu rozšíření a verzí, nicméně začít se dá i se základní hrou. Ta je pro 2-5 hráčů, následující rozšíření umožňují hráčů 6. Bez rozšíření ve dvou lidech zabere partie tak 30-40 minut, není složitá a pochopí ji i mladší.

Herní princip

Na začátku hry je uprostřed pole jedna startovní kartička krajiny. Hráči si vždy vylosují jednu kartičku a přiloží ji do pole tak, aby korektně sousedila se všemi ostatními krajinkami. Na tuto právě položenou kartičku může hráč umístit svoji figurku, musí ale specifikovat, zda-li si zabírá cestu, město, louku či kostel (podle toho, co se na kartě vyskytuje). Vždy když se dokončí cesta, město, nebo kostel, tak hráč, co má na daném „území“ nejvíce svých panáčků získává body. Kdo má na konci nejvíce bodů, vyhrává.

Hráči nemůžou zabírat území, které již někdo vlastní, nicméně se mohou napojit - např. zelený hráč založí město, žlutý založí o několik polí dál svoje město a tyto města se propojí - pokud mají oba hráči v tomto městě stejný počet figurek, tak dostávají body oba. Jedna ze strategií hry tedy je, snažit se zabrat velké město spoluhráče připojením několika svých figurek.

 

Rozšíření

Každé další rozšíření (v ČR jich je momentálně 8) přidává kartičky a další pravidla. Což také znamená více strategických možností a složitější a delší hru. Rozhodně doporučuji přidávat rozšíření maximálně po dvou kusech. Dost často eshopy nabízejí Carcassonne se všemi přídavky za zvýhodněnou cenu, ale je lepší nezamíchat to vše najednou - kvůli ohromnému množství pravidel, které je lepší vstřebávat postupně. Také bych řekl, že je dobré přidávat podle vydání, tedy opravdu jako první přidat první, druhé jako druhé rozšíření, atd., ačkoliv to není nutné.

Výhoda přídavků v Carcassonne je, že lze používat jeho kartičky, i když se vám nějaká pravidla nelíbí a nechcete je hrát.

Víceméně všechna rozšíření se vyplatí koupit - obsahují zajímavé karty i pravidla. Jedinou výtku mám k 7. rozšíření - Katapult. Ten do hry nepřináší žádný strategický prvek, naopak větší vliv náhody. Dostanete totiž k sadě dřevěný katapult a na město, či hráče, se pak střílí speciální žetony. Samozřejmě je tohle dřevěné udělátko nepřesné a „střelivo“ si lítá kam chce. Osobně s tímto rozšířením nehraji. Ale protože mi bylo líto nevyužitých žetonů, rozhodl jsem se vymyslet vlastní rozšíření, které využívá karty katapultu. Jmenuje Kouzelníci a klidně se jím inspirujte: Pravidla rozšíření Kouzelníci.

Hra ve více lidech

Opravdová zábava začíná, když hraje více hráčů, tj. 4-6. To se do hry dostává i politika. Vytváří se dohody, plánují se intriky. Občas to dokáže lidi pěkně rozhádat. Také se musí počítat s tím, že každý hráč a každé pravidlo prodlužuje hru. Se všemi přídavky musí hráč ve svém tahu zvážit desítku možností. Průměrná hra ve 4 hráčích nám trvá kolem 4 - 5 hodin. Rekordní čas je asi 7,5 hodiny. Někteří hráči mají dokonce kartiček více (spojeno více sad).

Další verze hry

Carcassonne má i další verze hry - pozor na to, nejedná se o rozšíření původní hry s modrou krabicí. Exituje i Carcassonne: Lovci a sběrači, Carcassonne: Hrad, Carcassonne: Objevitelé a Děti z Carcassonne.

Z těchto verzí jsou podle mne nejlepší Lovci a sběrači. Herní princip je stejný, jen se mění prostředí - hraje se s lesy, řekami a zvířátky. Je tam pár odlišností, které hru trošku obzvláštňují. Tato verze mi přijde zábavnější, než základní hra bez rozšíření.

Hrad je určen pro maximálně dva hráče. Je zvláštní tím, že má omezenou herní plochu, nicméně mě hra nijak nezaujala a dal bych spíše přednost klasickému Carcassonne.

Podobně na tom jsou i Objevitelé - styl hry je odlišný, nicméně mi nepřijde tak zábavný jako klasika.

Děti z Carcassonne je verze hry pro nejmladší hráče, na obalu se píše, že již od čtyř let. Od původní hry se liší velkými políčky a figurkami, nevyskytují se zde města, jinak jsou pravidla stejná.

Sumarizace

Za tu cenu (dnes cca. 570 Kč) se hra rozhodně vyplatí. Pokud vás zaujme, můžete ji postupně rozšiřovat (jedna krabička stojí cca. 380 Kč), díky tomu je stále dobře hratelná za přijatelnou cenu. A pokud znáte lidi se kterými byste si mohli zahrát, je podle mne Carcassonne jasná volba.

PS: Kdyby si chtěl někdo z Prahy zahrát, klidně se ozvěte :o)

zpět na home