Krenclovo blog

Recenze deskovky: Vládce Tokia

Vydáno: , Autor:

Herní princip

Hra je převážně o kostkách, ale i přes to je tu vliv náhody poměrně nízký, na rozdíl od jiných kostkových her, protože hodně záleží na rozhodnutí po prvním hodu.

Cílem hry je vyhrát na body nebo poražením ostatních hráčů, záleží tedy, jakou strategii si zvolíte, i když boji se nevyhnete.

Hráči jsou rozděleni na dva, velmi často se měnící, tábory. A to na ty, co okupují Tokio a na ty, co v něm nejsou. Ti co jsou ve městě udělují zranění těm venku a naopak.

Ve hře máte 6 kostek, na jejichž stranách jsou symboly představující energii, životy, útok, nebo body. Hráč se všemi hodí, pak může libovolný počet kostek přehodit až dvakrát. Poslední hod je finální a šestice znaků určuje, co se stane.

Za každý symbol „pacičky“ dáte jedno zranění ostatním příšerám, za každý symbol srdíčka se vyléčíte o jeden život, za každý symbol blesku získáte jednu energii. Nebo můžete pomocí čísel sbírat body.

Kromě kostek jsou tu k dispozici i karty, které se po hodu kostkami kupují za získanou energii. V kartách se skrývají vlastnosti pro příšery, za které hrajete - třeba jako bonus k útoku, k obraně, či jiné specialitky. Některé karty mají jednorázový bonus - můžou vás vyléčit, dát vám body, nebo dát zranění ostatním hráčům.

Pokud hráč mimo Tokio zaútočí, tak dává zranění příšerám ve městě. Pro ně pak nastává jedno z hlavních strategických rozhodnutí. A to zda-li v Tokiu zůstanou, nebo odejdou. Zůstanou-li a vydrží celé kolo, tak získají body. Jenže to není tak snadné, protože pokud jste ve městě, nemůžete se léčit pomocí naházených srdíček. Pokud odejde z Tokia, automaticky tam musí příšera co zaútočila.

Jakmile po konci vašeho tahu má nějaká příšera 0 životů, tak umírá a hráč končí. Takto to pokračuje, dokud zůstane na živu pouze jeden hráč, nebo dokud některý z žijících hráčů získá 20 bodů.

Budete-li mít problémy s pochopením pravidel, doporučuji shlédnout TableTop na VideaČesky.cz.

Rychlovka pro více hráčů

Hra je určena pro 2 - 6 hráčů, nicméně ideální počet je 4 a více. Ve dvou hráčích je to dlouhá tahanice a je zde větší vliv náhody.

Nejlepší na této hře je, že pravidla vstřebáte velmi rychle. Příprava je dosti jednoduchá - jen se zamíchají karty, hráči si vyberou příšeru a jde se na věc. Samotné tahy netrvají také moc dlouho a pokud umře příšera, tak čeká na další hru jen pár minut. Odhadem celá hra ve 4 hráčích trvá tak 20 - 30 minut. Někdy je to odehrané i za 10, občas, když všichni hráči zvolí defenzivní taktiku, to může trvat déle.

Většinou si zahrajete několik her za sebou, protože hra je velmi chytlavá. První večer jsme odehráli asi šest her.

Hra momentálně nemá žádné rozšíření a stojí kolem 650 Kč. Tahle hra by měla být v poličce každého, kdo rád hraje deskové hry, ale nechce s nimi pokaždé zabít celý večer.

zpět na home